A Dr. Sztanek Endre Alapítvány Önkéntes Mentőcsoportja

A Dr. Sztanek Endre Alapítvány Önkéntes Mentőcsoportja szükség esetén lakosságvédelmi (kitelepítés, befogadás), vezetésbiztosítási, logisztikai, mentésirányítás-támogatási, elsősegély-nyújtó feladatokat végez.

A Dr. Sztanek Endre Alapítvány tagja a Közép-pesti Mentőcsoportnak, amely csoport célja, hogy tagjaival a Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltség illetékességi területén segítse a hivatásos állományt a káresemények felszámolásában, így javítsa a lakosság életének és vagyonának biztonságát.

A Közép-pesti Mentőcsoport Budapest V.,VI.,VII.,VIII.,IX.,X. kerületeinek védelmére, valamint a főváros megsegítésére megalakuló, civil alapon szerveződő speciális mentőcsoport, amely képes a főváros veszélyeztetettségéből – elsősorban ár- és belvízi, valamint rendkívüli időjárási veszélyhelyzetek – adódó kitelepítési, elhelyezési, védekezési szakfeladatok ellátására. A szervezet alkalmazására a vonatkozó jogszabályi előírások szerint a polgári védelmi szolgálat elrendelésére jogosult személy döntése alapján akkor kerülhet sor, ha az arra rendelt szervek erőforrásai nem elegendőek a veszély kezeléséhez, illetve a lakosság, és a létfenntartáshoz szükséges anyagi javak védelme azt indokolttá teszi.

A Közép-pesti Mentőcsoport tagszervezetei:

  • Terézváros Biztonságáért Polgárőr Egyesület
  • Józsefvárosi Polgárőrség Katasztrófavédelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesület
  • X. kerület Köbányai “Wolf” Polgárőrség
  • Dr. Sztanek Endre Alapítvány
  • Mancs a Kézben Egyesület

A Mentőcsoport rendszerbe állító gyakorlatára 2013. november 9-én került sor. A Nemzeti Minősítést a Közép-pesti Mentőcsoport, és így a Dr. Sztanek Endre Alapítvány Önkéntes Mentőcsoportjának egységei is 2014. június 14-én szerezte meg, kiváló eredménnyel teljesítve a követelményeket.

oklevel-minosito

 

A Dr. Sztanek Endre Alapítvány Önkéntes Mentőcsoportja megalakulásától kezdve tagja a Budapest Mentőszervezetnek is, amely önkéntes szervezet 38 tagszervezetének mintegy 400 önkéntese 2015 novemberében sikeresen teljesítette a nemzeti minősítési rendszer elvárásait mind a hat minősíthető képesség (árvízvédelem és vízi mentés, vezetés irányítás és logisztika, búvár tevékenység, kötéltechnikai mentés, kutyás terület és romkutatás, városi kutató-mentő tevékenység USAR) tekintetében.

 

A Mentőcsoportban résztvevő egységeink főbb bevetései

Budapesti Duna áradása (2013. 06. 06 – 13.)
arvizi-vedekezes-2013Még a rendszerbe állítás előtt Alapítványunk egységei is kivették a részüket a 2013-as árvízi védekezésből. Részt vettünk a homokzsákok lerakásában a Margitszigeten, majd a Hungexpo területén segítettünk kialakítani a 300 fő tartós befogadására alkalmas befogadóhelyet.

 

 

 

 

Az Orczy parkban előtalált II. világháborús robbanótest-kitelepítés (2013. 11. 21.)
orczy-park-kitelepitesAz esemény felszámolása során senki nem sérült meg. A kiürítésben mintegy 900 fő, IX. kerületi lakos volt érintett, melyből 162 fő kérte ideiglenes elhelyezését. A Ferencvárosi Művelődési Központban kialakított befogadóhelyet 50 fő kerületi lakos vette igénybe, a Telepy Általános Iskolát 112 fő vette igénybe, melyből 16 fő volt mozgássérült.

 

 

 

 

Nagyvárad téri robbanótest-kitelepítés (2014. 02. 10.)
nagyvarad-teri-kitelepitesMásodik világháborús, ötven kilós szovjet romboló bombát találtak Budapesten, az Üllői úthoz közel, az Orczy-kertben, építkezési munkálatok közben. A robbanótestet a helyszínen kellett hatástalanítani a gyújtószerkezet kiszerelésével. A művelet idejére biztonsági okokból 300 méteres körzetben lezárták és kiürítették a területet. Az ideiglenes kitelepítés 550 lakást, és körülbelül 1000-1500 embert érintett. Az érintett épületek között van a SOTE elméleti tömbje, továbbá öt háztömb. Lakosságvédelmi intézkedésekre is szükség volt, amelyeket közösen tett meg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a kilencedik kerületi önkormányzat. Két ideiglenes befogadó helyet jelöltek ki azok számára, akik élni kívántak a lehetőséggel: a Telepy utcai Általános Iskola és Gimnázium épületét, valamint a Ferencvárosi Művelődési Központot a Haller utcában.

 

Az Almássy téren előtalált II. világháborús robbanótestek-kitelepítés (2014. 03. 02.)
almassy-teri-kitelepitesMásodik világháborús robbanótesteket találtak a VII. kerületi Almássy téren szombat délután földmunkálatok közben. A hét robbanótest hatástalanítása idejére száz méteres körzetben kiürítették a környéket. A kiürítés több mint ötszáz lakást, körülbelül 1000-1200 embert érintett. Melegedő helyeket a Dob utca 85. szám alatti és az Alsóerdősor utcai általános iskolákban jelölte ki a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI), és a VII. kerületi önkormányzat. A befogadóhelyekre az FKI mobil ágyakat is szállított. A lakosok ellátásában önkéntes szervezetek is részt vettek, így például a Baptista Szeretetszolgálat négy, a Közép-Pesti Önkéntes Mentőcsoport tíz fővel.

 

Az Andrássy út 83-85. lakástűz-kitelepítés (2014. 07. 15.)
andrassy-uti-kitelepitesTetőjavítási munkálatok miatt délután 16 óra körüli időpontban kigyulladt Budapesten az Andrássy út 83-85. szám alatt található palota tetőszerkezete, és a korábbi építési munkák miatt az épület harmadik emeletével együtt igen gyorsan leégett. Az oltási és mentési munkálatokban több, mint 100 tűzoltó vett részt. A lakosok kimenekítése, a környező házak kiürítése miatt szükségessé vált egy befogadóhely megnyitása, melyre a VI. kerületi önkormányzat és a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Derkovits Gyula Általános Iskolát jelölte ki. Ennek a befogadóhelynek a berendezésében és üzemeltetésében vett részt önkéntes egységünk, amelyért később Díszparanccsal erősített elismerést kaptunk. 

Legfrissebb hírek
Kövessen minket itt is!
Támogatónk