Budapesten indokolt a szmogriadó tájékoztatási fokozatának elrendelése

A kisméretű szálló por egy napra számított átlageredménye szombaton a főváros 10, vasárnap 11 mérőpontján meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket, utóbbi esetben 4 mérőponton a riasztási küszöbértéket is – olvasható a Budapest Portálon megjelent tájékoztatóban.

 

 

Mint írják, a meteorológiai előrejelzés szerint a mai napon nagymértékű javulás nem várható, ezért a vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig – a szmogriadó tájékoztatási fokozatát rendelte el a fővárosban.

A tájékoztatási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, melynek rövid idejű hatása elsősorban a kisgyermekekre, az időskorúakra, valamint a krónikus betegségben szenvedőkre nézve jelent veszélyt.

A tájékoztatóban leírtak szerint a vonatkozó jogszabályok értelmében a levegőben felszaporodó szennyező anyagok mértéke először az egészségügyi határértéket, súlyosabb esetben a tájékoztatási küszöbértéket is elérheti. Ez utóbbi már rendkívüli légszennyezettséget jelent. A legsúlyosabb esetben pedig a riasztási fokozat léphet életbe, amely azon küszöbérték meghaladását jelenti, amely rövid idő alatt is veszélyes lehet az egészségre, és amely azonnali intézkedések megtételét vonja magával. Riasztási fokozatot akkor rendelnek el a fővárosban, ha az egy időben legalább három mérőállomáson mért légszennyező anyagkoncentráció két egymást követő napon is meghaladja a riasztási küszöbértéket, és az időjárás előrejelzések szerint a következő napokban sem várható javulás.

Mint írják: a kisméretű szálló por légszennyezettségi szintjének növekedése jellemzően két folyamat egyidejű eredménye.

A rendkívüli légszennyezettségi helyzetek kialakulásában egyrészről a helyi (közlekedési, ipari, szolgáltatói és lakossági) kibocsátásoktól  függetlenül fontos szerepet játszanak a kedvezőtlen meteorológiai viszonyok, az őszi, téli időszakban gyakrabban előforduló gyenge vízszintes és függőleges irányú légköri átkeveredés, a viszonylag gyakori szélcsendes időszakok, illetve az 5 km/h alatti szélsebesség.

A közlekedési eredetű levegőszennyezés (magában foglalva a szállópor-szennyezettséget is) a forgalmas utak mentén élő lakosság körében nagyobb mértékben fejti ki káros hatásait.

A kisméretű szálló por a levegőben előforduló folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecske, melynek mérete a 0,001-100 mikrométer (μm) közötti tartományba esik. A szálló por veszélyessége összefüggésben van annak szemcseméretével, így a 10 mikrométernél kisebb részecskék veszélyesebbek az egészségre, mint az annál nagyobbak, amelyeket a légutak természetes védekező működése képes kiszűrni. Ezek mellett a porrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint további káros anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását is a szervezetbe. A por belégzése a légzőszervi betegek – különösen az asztmában és hörghurutban szenvedők – állapotát súlyosbíthatja, csökkentheti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel és a toxikus anyagokkal szemben.

Ezekre való tekintettel elsősorban a veszélyeztetettek csoportjába tartozók lehetőség szerint kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat. Az érintett útszakaszokat a Budapest és vonzáskörzete részletes interaktív stratégiai zajtérkép térinformatikai rendszer nappali közúti konfliktustérképe narancssárga és piros színnel jelöli. Ugyanakkor a megnövekedett koncentráció esetében a veszélyeztetettek lehetőség szerint kerüljék a szellőztetést, és a szabadban való tartózkodást.

További tájékoztatás az alábbi linkekre kattintva érhető el:

A szmogriadóval kapcsolatban további tájékoztatást a Főpolgármesteri Hivatal munkaideje alatt az Ügyfélszolgálati Iroda (tel: 327-12-08; e-mail: ugyfelszolgalat@budapest.hu), munkaidőn kívül a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Fővárosi Ügyeleti Információs Központ (e-mail: ugyelet@fori.hu tel.: 301-7500 fax: 302-5439) ad. 

Kapcsolódó cikkek
Budapest, 2016. január 25.
Sûrû szmog Budapest felett, elõtérben Vérmezõ fái, mögötte az Alkotás út 2016. január 25-én. A levegõ magas szállópor-tartalma miatt Tarlós István fõpolgármester Budapesten elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
A Budapest Portálon ma megjelent közlemény szerint a tegnapi mérési adatok alapján a lassan javuló időjárási körülményeknek köszönhetően a szálló por szennyezettségi szintje tovább csökkent, azonban egy mérőpont esetében még ...
Szmogriadó: az átmeneti javulás ellenére indokolt a tájékoztatási fokozat fenntartása
A tegnapi mérések alapján bár a javuló meteorológiai helyzetben a szálló por szennyezettségi szintje kismértékben csökkent, de több mérőponton még mindig meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket - írja tájékoztatásában a Budapest Portál. Budapest ...
Kiterjesztik a budapesti forgalomkorlátozást szmogriadó esetén
Bővítette a szmoghelyzeti riasztási fokozatban a forgalomkorlátozás által érintett járművek körét szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés. A korábbi korlátozás által érintett környezetvédelmi osztályokba sorolt járműveken túl érintettek lettek az Euro-2-es benzines ...
Tarlós István elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését
Tarlós István főpolgármester elrendelte Budapesten a szmogriadó tájékoztatási fokozatának feloldását, miután szerdán a szálló por szintje már egy fővárosi mérőponton sem haladta meg a tájékoztatási küszöbértéket - közölte a Főpolgármesteri ...
Szmogriadó: a lassú javulás mellett továbbra is indokolt
Szmogriadó: az átmeneti javulás ellenére indokolt a tájékoztatási
Kiterjesztik a budapesti forgalomkorlátozást szmogriadó esetén
Tarlós István elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatának megszüntetését

Hozzászólások

Legfrissebb hírek
Kövessen minket itt is!
Támogatónk