Évértékelő értekezlet a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságon (évértékelő videóval)

Január 29-én tartotta a 2015-ös évet értékelő tiszti értekezletét a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A rendezvény elöljárója Dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízott főigazgatója volt. Az értekezleten az igazgatóság vezetői és tiszti állománya mellett részt vettek a társ- és együttműködő szervezetek és a szakmai szövetségek vezetői, képviselői – írja közleményében a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Az értekezlet résztvevői először egy kisfilmet tekintettek meg az igazgatóság tavalyi tevékenységéről.

 

 

Az értékelést Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója nyitotta meg, majd szóbeli jelentést tett az igazgatóság 2015 évi tevékenységéről. A tábornok a prezentációját egy csatahajó képével kezdte: a  Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot jelképezte a feladatok tengerén. A második dián már a valóság jelent meg: a fotó egy sárkányhajó képét mutatta, benne az igazgatóság állományából több szakterületről vezetők és beosztottak egyaránt. A tábornok a képet így kommentálta: mindannyian egy hajóban ülünk, egy irányba evezünk, mert csak így lehet eljutni a kitűzött célig. Az igazgató az elmúlt esztendőt a „leg”-ek évének nevezte. A 2014-es évhez képest minden szakterületet bemutató szám növekedett.

A tűzoltási műveleti tevékenységről elmondta: 2015-ben 14.938 riasztást hajtott végre az igazgatóság. 8007 helyszínre riasztották a tűzoltókat műszaki mentéshez, míg a kollégák 2848 tűzesethez vonultak ki 2015-ben. Bár az elmúlt év csendesnek számított, mégis két jelentős viharral kellett megküzdeni a mindennapi munka mellett a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományának. Július 8-án orkánerejű szél tépázta meg Budapestet, ami miatt 4500 bejelentés érkezett. 2171 műszaki mentést 378 hivatásos- és önkéntes tűzoltó hajtott végre tíz nap alatt, míg augusztus 17-én monszunszerű eső zúdult a fővárosra, ami miatt 622 riasztást hajtott végre a műveletirányítás. A viharkárok nagyságát mutatja a vis maiorban igényelt több mint kétmilliárd forint is.

Két jelentős tűzesete volt az elmúlt esztendőnek. Az egyik V-ös, kiemelt tűz március 13-án keletkezett a VIII. kerületben, ahol 3 és fél órás tűzoltást követően 28 tűzoltó gépjárművel, három önkéntes tűzoltó egyesület segítségével, a készenléti rendőrség vízszállító járműjével 65 tűzoltó oltotta el a 2000 négyzetméteren tomboló lángokat. A tűzoltás vezetője igazgatóságunk szakmai igazgató-helyettese, Palotai Zsolt Gábor tűzoltó ezredes volt.

A másik V-ös, kiemelt tűz a Testnevelési Egyetem tornacsarnokában keletkezett október 15-én. A lángokat 13 gépjárműfecskendő segítségével 91 tűzoltó fékezte meg Dr. Kanyó Ferenc alezredes, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltósági főfelügyelőjének irányításával.

Mindkét káresetnél derekasan helytállt a FKI Műveleti Szolgálata is. Az egység 2015-ben 487 kiemelt káresethez kapott riasztást, és 116 gyakorlatot felügyelt.

A polgári védelmi szakterületnél a tábornok kiemelte: igazgatóságunk megszervezte a Budapest Önkéntes Mentőszervezet nemzeti minősítő gyakorlatát, amely egy komplex feladatokból álló, több helyszínen zajló, 500 önkéntes részvételével és 104 technikai eszköz segítségével végrehajtott próbatétel volt. A Budapest Önkéntes Mentőszervezet ezzel hat ún. képesség alkalmazására kapott felhatalmazást.
Az iparbiztonsági szakterületről szólva a tábornok kiemelte, hogy 13 felső, 20 alsó és 44 küszöb alatti üzem van a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság illetékességi területén, ezzel összesen 77 veszélyes ipari üzemet tart nyilván az igazgatóság. Az elmúlt esztendőben több mint 3478 veszélyesáru-szállítás ellenőrzést hajtott végre a szakterület.

A hatósági szakterület 10.702 elsőfokú eljárást indított, amelyből csupán 39 ügy került másodfokra, s ezekből 17-et jóváhagytak.

A kéményseprő-ipari közszolgáltatás hatósági felügyelete kapcsán 152 panaszbejelentés érkezett, míg a megindított eljárások száma 7269 volt.

A vízügyi szakterületnél az iratmozgások száma megközelítette a 36.000-et, míg közel 17.000 esetben kellett intézkednie a szakterület szakembereinek.

Az igazgató elismeréssel szólt a Humán Szolgálat által elvégzett feladatokról is. Kihívás elé állította a humán szakterületet az új Hivatásos Szolgálati Törvény bevezetése. A Területi Egészségügyi, Pszichológiai és Munkabiztonsági Központban több mint tizenháromezer orvos-betegtalálkozó történt, míg 2664 pszichológiai szűrővizsgálatot hajtottak végre, és 43 munkabalesetet vizsgáltak ki.

Az FKI Hivatalhoz 2015. évben 2138 ügyfélszolgálati megkeresés érkezett, és 804 bejelentéssel, panaszüggyel kellett foglalkozni. A közérdekű bejelentések közül 174 volt megalapozott.
A gazdasági szakterület munkájához köthetően számos fejlesztésre is sor került. Kiemelkedő, hogy a szigorú költségvetést tudta tartani az igazgatóság, ám emellett fejlesztésekre is sor került – úgymint laktanyák felújítására, energetikai korszerűsítésére, valamint 7 új gépjárművet is rendszerbe tudott állítani az FKI.

Az önkéntes tűzoltó egyesületek munkája is hangsúlyt kapott a beszámolóban. Pilisvörösvár, Pilisszentiván, Pilisborosjenő és Solymár önkéntes tűzoltói 96 alkalommal önállóan avatkoztak be káreseményeknél, amellyel közel 4 millió forintot takarítottak meg a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságnak. A tábornok hozzátette: a főváros területén jelenleg 20 önkéntes tűzoltó egyesület segíti a hivatásosok munkáját.

Az FKI Ellenőrzési Szolgálata 2015-ben 30. 504 ellenőrzést hajtott végre. A szolgálat valamennyi szervezeti eleménél végzett témavizsgálatot, revizori cél-, utó- és vezetői ellenőrzéseket.
Az igazgatóság idei célkitűzései között Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok egyebek mellett a minőségi munkavégzést, az állomány stabilizálását, a költséghatékonyság további javítását, valamint az őrsprogram folytatását emelte ki, bízva abban, hogy 2016-ban elkészülhet a XVI. kerületi katasztrófavédelmi örs, valamint sikerül felújítani az észak-budai kirendeltség épületét.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság munkáját Dr. Tollár Tibor tűzoltó vezérőrnagy, főigazgató értékelte. A vezérőrnagy elismeréssel szólt a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság elmúlt évi tevékenységéről. Hangsúlyozta: a fővárost sok szempontból nem lehet a megyékkel összevetni. A főigazgató a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálatot hozta fel példának, amely a fővárosban évtizedek óta bizonyította szükségességét, de a megyékre nem minden esetben adaptálható, például a nagy földrajzi távolság miatt. A főigazgató sikeresnek nevezte az új 1500-as Renault Heros Aquadux-X gépjárműfecskendő rendszerbe állítását a fővárosban, ami ugyanakkor jó példa lehet arra, hogy más nagyvárosokban is ilyen méretű tűzoltó gépjárművek álljanak szolgálatba. A jövőre vonatkozóan a főigazgató a jelentős feladatok közé sorolta, hogy a műveletirányításnak az eddigi megszokott 24-48 órás munkarendből 12-24, 12-48-as munkarendre kell átállnia. Szintén célként jelölte meg a vezérőrnagy az oktatást, a képzést és a felkészítést, kiemelten az alparancsnokok, szerparancsnokok és őrsparancsnokok körében. Ahogy fogalmazott: meggyőződése, hogy az állomány akkor lesz kiegyensúlyozott, ha a közvetlen felettesei kellő figyelemmel, empátiával fordulnak a beosztottak felé, amelyre szükség esetén tanfolyamon fogják felkészíteni a vezetőket. A főigazgató zárásként köszönetet mondott az elmúlt évi munkáért mind a fővárosi hivatásos, közalkalmazotti és köztisztviselői állománynak, valamint a társ- és együttműködő szervezeteknek.

A főigazgató beszédét követően Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok zárta az értekezletet. Megköszönte a megjelentek, valamint a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság állományának munkáját, ugyanezt az együttműködési készséget és szakmai aktivitást kérve az előttünk álló esztendőre.

FKI
Kapcsolódó cikkek
Rombológránát Budapesten: önkénteseink is segítettek a befogadó helyen
Egy II. világháborús repesz rombológránátot találtak Budapesten, a József körút 47-51 háztömb előtt lévő Kiscsibész tér felújítása közben csütörtökön délután - írta közleményében a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság (FKI). Mint írták: a ...
Tűz ütött ki egy kőbányai emeletes társasház pincéjében (videó)
Tűz ütött ki egy emeletes társasház pincéjében a X. kerületi Kolozsvári utcában. A fővárosi hivatásos tűzoltók nagy erőkkel érkeztek a helyszínre, ahol a kilencven négyzetméteres helyiségben lomok és ott tárolt ...
A szabadtéri tűzgyújtás szabályai a fővárosban
A szabadtéri tüzek szempontjából a tavasz a legveszélyesebb időszak, hiszen a jó időben egyre többen választanak szabadtéri programokat, vagy kezdik meg a kerti munkálatokat. A veszélyt egyrészről a száraz aljnövényzet ...
Felkészítés ifjúsági katasztrófavédelmi versenyre
2016. április 1-én, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Közép-pesti Katasztrófavédelmi Kirendeltségének felkérésére Alapítványunk is segítette a 24. Közép-pesti Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyre való központi felkészítés megtartásában a hivatásos állomány munkáját. A versenyre jelentkező ...
Rombológránát Budapesten: önkénteseink is segítettek a befogadó helyen
Tűz ütött ki egy kőbányai emeletes társasház pincéjében
A szabadtéri tűzgyújtás szabályai a fővárosban
Felkészítés ifjúsági katasztrófavédelmi versenyre

Hozzászólások

Legfrissebb hírek
Kövessen minket itt is!
Támogatónk