Merülés a sörgyár alá

Zárt téri merülésen vettek részt az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred búvárai Budapesten. A február 3-án, szerdán végrehajtott gyakorlásnak igazán különleges helyszín, a kőbányai sörgyár pincéje adott otthont – olvasható a honvedelem.hu oldalán.

 

 

A kőbányai sörgyár pincerendszere csaknem ezer évvel ezelőtt alakult ki. A területén akkoriban, ahogy a neve is mutatja, kőbánya üzemelt. Számos budapesti látványosság – mint például a Lánchíd, Margit-híd és a Halászbástya – kőelemei innen származnak.

Fotó: Rácz Tünde | honvedelem.hu

A sziklába vájt helyiségeket az 1800-as években alakították át sörgyártáshoz és érleléshez. A huszadik század során új felhasználást találtak az itt-ott labirintusnak tetsző folyosórendszernek. Részben óvóhelyiségként üzemelt, részben pedig számos Messerschmitt repülőgép motort itt szereltek össze. Legutolsó felhasználása során gombatermesztésre használták az egyre kietlenebbé váló pincerendszert.

Fotó: Rácz Tünde | honvedelem.hu

Manapság leginkább a búvárturizmus veszi hasznát a magára hagyott gyárnak. Alsóbb szintjeit ugyanis teljesen ellepte a talajvíz, számos gyártósori kellékkel és molnárkocsival együtt. A vízfelszín alá merülve mintha csak egy hatalmas hajóroncsban találnánk magunkat. Éppen ezért tökéletes terepet nyújt a zárt térben történő búvárkodás gyakorlására, különös tekintettel az akadálymentes mozgásra és tájékozódásra.

„Általában téli időszakra időzítünk egy zárt téri merülést, amit jó esetben sikerül természetes vizeinkben, jég alatt végrehajtani. Most azonban az időjárás ezt nem tette lehetővé” – fogalmazott Török László zászlós, tűzszerészbúvár-rajparancsnok. A kiképzés vezetője hozzátette: „Ez a hely azért is különleges, mert zárt téri merülést is, illetve védett vízi merülést is végre lehet hajtani. Utóbbi olyan, mintha egy medencében gyakorolnánk, mégis akár 12 méteres mélységben, 13 fokos vízhőmérséklettel.”

Fotó: Rácz Tünde | honvedelem.hu

A szűkös környezetben való haladás gyakorlása mellett a búvárok olyan élethelyzeteket is rekonstruáltak, amikor nehezen hozzáférhető helyekről kell tudni különböző robbanószerkezeteket kiemelni, biztonságban vízfelszínre hozni.

Kapcsolódó cikkek
Rendszerbeállító gyakorlat
2013. november 9-én került sor a főváros többi katasztrófavédelmi kirendeltségén, így közép-pesten is az Önkéntes Mentőcsoport rendszerbeállító gyakorlatára. A Dr. Sztanek Endre Alapítvány, a Kőbányai „WOLF” Polgárőrség és Önkéntes Tűzoltó Egyesület, ...
Megszerezte a nemzeti minősítést a Budapest Önkéntes Mentőszervezet
Több helyszínen zajló, komplex mentési gyakorlatot tartott 2015. november 7-8-án, szombaton és vasárnap a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A több mint négyszáz résztvevővel megtartott gyakorlat fő célja volt felmérni és bemutatni, ...
Komplex katasztrófavédelmi gyakorlat Budapesten 2014. november 8-án
Fotó: Urbán Zsombor
A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság katasztrófavédelmi együttműködési gyakorlatot tartott 2014. november 8-án szombaton 9 órától a IX. kerületi Csont utca 1. szám alatt. A bemutatóval egybekötött gyakorlat célja, hogy a hivatásos ...
Rendszerbeállító gyakorlat
Megszerezte a nemzeti minősítést a Budapest Önkéntes Mentőszervezet
Komplex mentési gyakorlatot tartott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Hozzászólások

Legfrissebb hírek
Kövessen minket itt is!
Támogatónk